tisdag, juli 03, 2007

Iphone = religion?


Nyheten att den omtalade Iphonen nu har släppts på marknaden (enbart i USA) har kanske inte så mycket med exegetik och bibelteologi att göra, eller så har det just det. Gamla testamentet har ju en del råd till människor som söker sig till tillverkade avgudar för visdom och upplevelse.

Ve dig som säger till träbiten: "Vakna!" och till stumma stenen: "Stig upp!" Kan den vägleda dig? Den är överdragen med guld och silver, men det finns ingen ande i den" (Hab 2:9).
Jag är inte alls emot ny teknik, för visst kan teknik var till stor hjälp, även en ny häftig mobiltelefon. Men en del människors reaktioner är märkliga när nya produkter släpps. När det gäller "releasen" av Iphone reser människor från hela världen till New York, står i kö i flera dagar för att köpa sig en ny lur och blir hyllad av massan när de lämnar butiken. Hysterin kring Iphone liknar verkligen religiös väckelse, problemet är att det inte finns någon levande gudsande i sådan väckelse.

En sak till, Iphone är ganska dyr liten sak att köpa, speciellt med tanke på att den snart säkert blir föråldrad teknik. Tänk vad mycket du kan lära dig om du lägger dina pengar på något annat, tänk alla böcker du kan köpa för samma summa pengar...

Inga kommentarer: